قناتهای حسن آباد
حسین جمشیدی (علی)
از ویژگیهای حسن آباد وجود قناتهای متعدد و بعضا حیرت انگیز در آن است. در اینجا فهرست وار به قناتهای حسن آباد اشاره می کنیم با این امید که این نوشته زمینه ای باشد برای معرفی تفصیلی قناتهای این شهر از سوی هموطنان. برای معرفی هر قنات در نظر گرفتن چند امر اهمیت دارد: بانی قنات، طول، سرچشمه، تاریخ حفر، عمق چاه مادر، مقدار آب، محل عبور، محل ظهور، مقدار زمینی را که مشروب می کند و ... .
قنات حسن آّباد
سرچشمه آن نزدیک چشمه دستجرد می باشد و در خرابه های تودُش که از مجموع سرچشمه های کوچک و بسیار شگفت انگیز، آب فراوان حاصل می گردد.
قنات حاجی آباد
سرچشمه این قنات در دژ کوه است و پس از طی مسیری حدود یک کیلومتر، نزدیک کارگاههای بافندگی حسن آباد در بلوار شهرداری ظاهر می شود. این قنات پنجاه هکتار از زمین های کشاورزی را مشروب می نماید.
قنات میرزا بالا
این قنات از جنوب دژکوه سرچشمه می گیرد و آب آن نسبت به سایر قنات ها کمتر است. قنات میرزابالا حدود بیست هکتار از زمین های کشاورزی را مشروب می نماید.
قنات دستجردوک
سرچشمه این قنات در تپه های نزدیک دژ کوه بوده و پنجاه هکتار از زمین های کشاورزی را مشروب می نماید. آب آن قابل ملاحظه است.
قنات مزرعه درویش
قنات از صحرای میرزا بالا رو به روی شهرک فجر سرچشمه می گیرد. قنات مزرعه درویش تا دوسال پیش غیر قابل استفاده بود ولی در حال حاضر به همت کشاورزان و دولت اسلامی تقربا احیا گردیده و به تازگی در آخرین حلقه چاه با الکتروپمپ به وسله برق شبانه روز سه اینچ آب وارد صحرای مذکور می گردد.
قنات میرزا تازه
قنات میرزا تازه سی هکتار از زمین های کشاورزی را مشروب می نماید.
قنات جلال آباد
این قنات از جمله قناتهای جوان حسن اباد است که شهید سید جلال فاطمی (حسن خان) در سال 1358ش آن را حفر کرد و بوسیله آن، بخشی از زمینهای موات در حسن آباد احیا شد. آن منطقه به نام شهید شهرت یافته است. اکنون نیز آن زمینها آباد هستند.
قنات رضائیه
این قنات پنج هکتار از زمین های کشاورزی را مشروب می نماید.
قنات میرزا چی بِر پا
این قنات نیز پنج هکتار از زمین های کشاورزی را آبرسانی می کند.